Flere ønsker bukplastikk

Erfaren kirurg: Daglig leder for Aviva Helse i Oslo, Halfdan Vier Simensen,
har 1000 bukplastikk-operasjoner bak seg.

Aviva Helses kirurg Halfdan Vier Simensen sier bukplastikk gir umiddelbare resultater for pasienter med overflødig og hengende hud på magen.

Tekst Gunn Iren Kleppe

Pågangen av mennesker som ønsker bukplastikk, har økt de siste årene.

– Rundt 90 prosent av dem vi bukplastikk-opererer er kvinner. Den viktigste årsaken er svangerskap. Men fedmeepidemien, medfører at mange mennesker får et hudoverskudd etter vektnedgang – blant annet i mageregionen. Dette gjelder også dem som har fått slankeoperasjoner. Heng av hud kan man ikke få bukt med ved hjelp av trening, slanking eller diverse hudbehandlinger, forklarer kirurg Halfdan Vier Simensen, daglig leder for Aviva Helse i Oslo.

Kirurgen har totalt 1000 bukplastikkoperasjoner bak seg, og utfører rundt 30 til 40 slike operasjoner årlig. Han har 30 års erfaring som generell kirurg, og 20 års spisskompetanse innenfor plastisk kirurgi.

De fleste kan opereres
Dr. Vier Simensen sier de fleste pasientgrupper kan tilbys en bukplastikkoperasjon. Noen personer bør likevel gå ned i vekt først. Det er viktig å ikke ha eventuelle tilleggslidelser. Røyking er en begrensende faktor, og pasienten anbefales å være ferdig med å få barn.

– Noen overvektige har mye indre fett rundt organene som presser magen ut. De må først gå ned i vekt. Å fjerne utvendig hud- og fettoverskudd alene gir mindre mening. Høy BMI utelukker nødvendigvis ikke operasjon. Jeg har selv operert pasienter med en BMI opp til 35, sier Vier Simensen.

Umiddelbare resultater
Bukplastikk tilbys som en større og en mindre operasjon, og koster fra 40 000 til 45 000 kroner. Den mindre prosedyren koster cirka 30 000 kroner. De fleste trenger likevel full bukplastikk, forklarer kirurgen hos Aviva Helse.Inngrepet tar 2 timer, og foregår i narkose. Rekonvalesenstiden er varierende, og behovet for sykemelding avhenger av arbeidssituasjonen.

– Generelt er de fleste svært spreke når stingene fjernes etter cirka 14 dager, men behovet for sykemelding kan vedvare 2 til 3 uker utover dette, sier han.

Halfdan Vier Simensen, sier pasienten får umiddelbar effekt av operasjonen, selv om det tar flere måneder før man får et realistisk inntrykk av resultatet.

Undersøk klinikk og kirurg
Han råder personer som vurderer plastikk-kirurgi, til å gå til en kjent klinikk i Norge, med kirurger som kan vise til lang erfaring innen estetisk kirurgi. Den norske plastikkirurgen advarer på generell basis mot utenlandske klinikker.

– Pasienter kan noen ganger ha et urealistisk forhold til hva en slik operasjon innebærer, både med hensyn til mulige komplikasjoner og behov for oppfølging. I utlandet er multiresistente bakterier et vanlig og alvorlig problem, som man til nå har klart å holde på en viss avstand i Norge, sier Vier Simensen.

WordPress Ads