Lev trygt med urinlekkasje

Foto: Tena Pharmacy

Urinlekkasje er faktisk ganske vanlig og en rekke absorberende produkter hjelper deg å leve så normalt som mulig. Er det et vedvarende eller større problem, anbefales utredning av lege.

Tekst Gunn Iren Kleppe

Rundt 450 000 nordmenn antas å være berørt av urinlekkasje (inkontinens), ifølge Nordisk Marketingsjef Wanda Storbugt hos Essity (tidligere SCA Hygiene Products AS). En av tre kvinner over 35 vil oppleve det i løpet av livet. For menn over 50 er tallet en av fire.

– Det er jo definert som sykdom av WHO og det rammer veldig mange. Det er ikke noen grunn til å føle seg alene eller å isolere seg, sier Storbugt.

Flere årsaker
De vanligste typene er stressinkontinens, overaktiv blære eller en kombinasjon av disse (blandingsinkontinens). Hos kvinner er en av hovedårsakene at muskulaturen i bekkenbunnen blir svekket og belastet under graviditet.

Ifølge Kompetanseportalen for inkontinens og bekkenbunnssykdom, kan visse medikamenter og sykdommer også forårsake inkontinens. Urinveisinfeksjoner kan også forårsake urinlekkasje. Det anbefales å ta også midlertidige problemer opp med legen.

Behandling
Behandlingsalternativer inkluderer bekkenbunnstrening, livsstilsendring, forskjellige hjelpemidler og flere typer kirurgiske inngrep (kib.helsekompetanse.no).

Storbugt anbefaler bekkenbunnstrening. Spesielt kvinner kan ha nytte av det under graviditeten og etter fødsel. Fysioterapeuter kan veilede slik at det gjøres riktig.

– Akkurat det med bekkenbunnstrening kan en starte med selv hjemme. Kvinner bør være flinke fra de er unge og videre i livet, anbefaler hun.

– Det som er interessant er at også menn har nytte av bekkenbunnstrening, noe som kanskje ikke så mange er klar over.

Veiledning får du fra helsepersonell, på apotek og hos bandagister. Det finnes også mye nyttig informasjon på nett.

Absorberende produkter
Noen kvir seg til å gå på besøk, på kino eller å reise på grunn av urinlekkasje.

– Da er det greit å ha et produkt som gjør at man kan slappe av og føle seg trygg, og at man unngår uhell, påpeker Storbugt.

Av absorberende produkter finnes alt fra truseinnlegg til større produkter. Noen er spesielt utviklet for kvinner eller menn, andre passer for begge kjønn. Produktene fungerer mye bedre for absorpsjon av urin enn vanlige bind og truseinnlegg. Mange av produktene har odørkontroll som bidrar til å hindre utvikling av lukt.

Absorberende produkter fås på apotek eller hos bandagist. Samtlige bortsett fra truseinnlegg fås på blå resept om det er et vedvarende problem. Et lite utvalg av produktene for kvinner er tilgjengelige i dagligvaren. Du kan også kjøpe på nett.

– Ta kontakt med legen din når du føler det er et problem som vedvarer. Det er viktig å finne ut av hva som er årsaken til symptomene, stille diagnose og avgjøre hvilken behandlingsmetode som passer best, understreker Storbugt.

Spesielt menn kan kvi seg for å gå til lege. Da er det godt å vite at absorberende produkter er tilgjengelige og at du kan kjøpe disse selv.

WordPress Ads