Skiopplevelser på Hardangervidda

Foto: Uvdal Skisenter

Ønsker du å oppleve uberørt natur rett ved et familievennlig skisenter? Da bør du dra til Uvdal Skisenter.

Tekst Rita Tvede Bartolomei

Skisenteret, som består av to skisentre: Uvdal Skisenter og Uvdal Alpinpark, har basert seg på et familievennlig konsept.

– Vi satser på å være en familiedestinasjon og ikke et partysted, selv om vi selvfølgelig har en hyggelig after-ski. Vår styrke er de fine og varierte løypene for langrenn og alpint, og de fantastiske off-piste-forholdene når værgudene er på lag. Siden vi ligger opp mot vidda, hjelper vestavinden oss med snølegging i toppen av dalsiden og skaper gode forhold, forteller daglig leder og medeier, Geir Prestegården.

Alltid en grønn løype ned
Fra toppen av skisenteret kan man gå helt til Odda, rundt 15 mil, uten å krysse vei. Slalåm-bakkene er i alle nivåer fra grønt til svart.

– Selv om man tar heisen helt til topp, så finnes det alltid en grønn løype å ta ned. Toppstasjonen ligger 1209 meter over havet på Hardangervidda, og anlegget har et fall på hele 570 meter, sier Prestegården.

For å redusere behovet for bruk av bil, bygges det nå en grønn løype for skifolket mellom Uvdal Alpinpark og Uvdal Skisenter. Første halvdel av løypen vil stå klar til sesongstart.

– Den går fra toppen av skisenteret og på skrå ned dalen og over til Alpinparken. Denne kan benyttes til både alpint og langrenn, sier Geir Prestegården.

120 tomter ved nasjonalparken
Sammen med sambygdingene Jarle Nørstebø og Svein Reiersen tok Geir Prestegården over eierskap og drift av de to skisentrene i sommer, fra grunneierselskapet Miljøringen SA. Selskapet som fortsatt heter Miljøringen SA, fikk i 2016 utbyggingsrettigheter til 770 enheter i øvre Uvdal. 120 av tomtene ligger ved toppen av Uvdal Skisenter, i bjørkebeltet opp mot Hardangervidda.

– 10 prosent av tomtesalget går til grønn infrastruktur, for å utvikle området til en enda mer attraktiv reiselivsdestinasjon. Tomtene ligger fra 900 til 1000 meter over havet, og det er mulighet for å sette opp to bygg på dem, forklarer Prestegården.

Tur og ørretfiske
I øvre Uvdal er det nå rundt 6-700 hytter som benyttes året rundt. Området har fristet flere kjente norske personligheter til å kjøpe fjellhytte her. Geir Prestegården sier skisenteret ønsker de skal få nyte hyttelivet i fred, og bruker dem derfor ikke i markedsføringen.

– Hovedsakelig kommer folk hit fra Østlandsområdet; Oslo ligger jo cirka 2,5 timers biltur unna. Men vi har også mange besøkende fra Bergen. Klimaflyktninger som vil kaller dem, sier Prestegården og ler.

I Uvdal er det fine turmuligheter høst, vår og sommer. I tillegg er det gode forhold for ørretfiske. 15 minutters kjøretid fra skisenterområdet kommer man til Dagali, hvor flere bedrifter driver med aktiviteter som rafting, juving, hundekjøring og motorsport.

Alpinparken vår er godt egnet som treningsarena for juniorklasser. Parkens superspeed-løype er kjent for å gi intensiv og variert trening, sier Geir Prestegården.

WordPress Ads