Økt interesse for arv

I følge en ny rapport testamenterer under én prosent av den norske befolkningen til ideelle organisasjoner. Cirka 75 milliarder kroner blir overført hvert år som arv mellom generasjoner i Norge. Av dette beløpet er det altså under én prosent som gis til ideelle formål.

Norges Innsamlingsråd. Foto: Siri Nodland

Rapporten er utarbeidet av professor Runar Døving ved Høyskolen Kristiania. Den viser at 10 prosent av nordmenn skriver testament. Videre fremkommer det av rapporten at kun 0,4 prosent av befolkningen tilgodeser en ideell organisasjon.

Norske organisasjoner merker nå imidlertid økt pågang av spørsmål fra givere om hvordan de kan skrive testament og om hvordan de kan testamentere til sin hjertesak.

– Rapporten viser at 19 prosent av befolkningen kunne tenke seg å gi til en organisasjon. Likevel fremkommer det at kun 0,4 prosent faktisk gir en testamentarisk gave. For oss tydeliggjør dette at det er nødvendig med god informasjon om temaet, sier Siri Nodland, generalsekretær i Norges Innsamlingsråd.

– På bakgrunn av dette startet 36 av våre medlemsorganisasjoner et samarbeid. Målet er å gi publikum den informasjonen de ønsker om testamentariske gaver. Vi har blant annet utarbeidet en nettside som har vært oppe siden påske. I løpet av de første ukene var over 16.000 besøkende inne på siden. Det viser interesse for temaet, fortsetter Nodland.

– Vi opplever at mange synes det er vanskelig å vite hvordan de skal skrive testament og tror det er komplisert. Vi ønsker å bidra til å ufarliggjøre denne prosessen, samt å bevisstgjøre at du kan utgjøre en stor forskjell for noen ved å gi en testamentarisk gave. Det er viktig å påpeke at vi ikke er ute etter å ta arven fra noen, men kun opplyse om hvilke muligheter du som testator har, sier Nodland.

Jacob Winderen Lindegaard, senioradvokat hos Kvale Advokatfirma, er ekspert på tematikken arverett. Han mener vi trenger å spre mer kunnskap om arv og skriving av testament i Norge.

– Arv, testament og døden er et følsomt tema for mange. Det har vi respekt for. I Norge har vi en sterkt forankret arverett og pliktdel. Arveloven ivaretar arvingene og deres pliktdelsarv. Dette betyr at ingen kan gjøres arveløse, sier Lindegaard.

– Skriving av et testament er blant annet forebyggende for søskenkrangel. I tillegg kan det være godt å snakke med arvingene om hvordan du ønsker at arven skal fordeles. Da er det enklere for alle parter å imøtekomme ditt siste ønske, avslutter Lindegaard.

Kontaktpersoner

Generalsekretær Siri Nodland
Telefon: 90 87 87 18
Epost: siri@innsamlingsradet.no

Advokat Jacob Winderen Lindegaard
Telefon: 997 04 626
Epost: jwl@kvale.no

 

 

WordPress Ads