Slik realiserer du drømmen om bolig i Italia

Piemonte er stedet for deg som ønsker en aktiv ferie eller pensjonisttilværelse i Italia. Regionen tilbyr stor variasjon både i natur og aktiviteter. Her er noen tips hvis du skal kjøpe bolig i området.

 

Foto: case-in-Piemonte.

 

Tekst Gunn Iren Kleppe

I 2007 ble Eli Anne Langen sertifisert som eiendomsmegler i Italia. Gjennom selskapet sitt, Case in Piemonte, hjelper hun andre å realisere drømmen om Italia. Hun samarbeider også med andre meglere for å sikre et bredt tilbud.
Piemonte ligger i nord-vest, med Alpene på tre sider. Hele fem flyplasser i Nord-Italia gjør det enkelt å reise til og fra. Det er midt i Europa og med flere ski «resorts» innen rekkevidde.
Her kan du drive vintersport, gå fjellturer, sykle, spille golf eller drive med vannsport ved de store sjøene eller Liguriakysten.
– Det er lagt til rette for en aktiv tilværelse, forteller Langen som har mange kunder i 50 – 60-årene som søker nettopp det.

Vi har stor variasjon, god mat, god vin, flott natur og kultur. Det er vanskelig å bli lei. Jeg er veldig begeistret for området.
Piemonte har fire årstider med et snøfall eller to midtvinters, men ingen sprengkulde. Når påsken kommer, er det vår. Og med sensommer-temperaturer i september – oktober strekkes sommersesongen betraktelig.

 

Når du skal kjøpe

Det viktigste av alt er å bruke registrert eiendomsmegler og passe på at du får de nødvendige papirer oversatt og forklart, og sørg for å få en kalkyle på kjøpskostnadene, anbefaler Langen.
Et godt tilrettelagt eiendomsregister gjør at du kan få nødvendige dokumenter i god tid. Det er også en ekstra sikkerhet at alt må gjennom en Notarius Publicus.
– Bortsett fra å hente folk på flyplassen, kan vi legge opp hele løpet, forteller hun.
Langen foretrekker å finne ut mest mulig om dine ønsker og krav før du kommer ned for å se på eiendom. Du får så tilsendt en rekke forslag. Når du har bestemt deg for 3 – 4 eiendommer du vil se på, settes det opp en visningstur. Alt er lagt opp i forkant så man ikke kaster bort tiden.
– Jo klarere idé man har før man tar kontakt, jo bedre kan vi hjelpe deg.

Hjelp hele veien

Prosessen tar typisk en til tre måneder. Du ledes gjennom hele prosessen helt fra budrunden til å opprette italiensk skattenummer og bankkonto samt overførsel av strøm og vann. Trenger du hjelp i etterkant med å se etter eiendommen når du ikke bruker den eller til å leie ut, settes du i kontakt med folk som kan hjelpe.
Standard kommer an på prisnivå.
– For eksempel er det ikke krav til utvask, så man overtar gjerne mye rart. I en budrunde er det viktig å spesifisere hvordan du vil overta det. Kan du akseptere at huset ikke er helt tømt? spør Langen.
– De vanlige faste løpende utgiftene som vann, strøm og gass er ikke store beløp. Kjøpskostnadene er cirka 10 prosent av kjøpesummen. Det inkluderer alt – meglerhonorar, skatter, avgifter og Notarius Publicus.
Årlig eiendomsskatt utgjør rundt 3 promille av ligningstakst.
Forsikring er dyrt. Har du forsikringsselskap hjemme som forsikrer i utlandet, så lønner det seg. Og finansierer du i Norge, er det mye enklere.
– Vi kan hjelpe med å skaffe banklån i Italia, men det er en lang og byråkratisk prosess, forklarer Langen.

Stort utvalg

Det er rikelig med eiendom tilgjengelig og stor bredde i markedet. Du kan også kjøpe tomt og bygge selv.
– Vi har noe for enhver prisklasse, forsikrer Langen.
Mens noen leier ut når de ikke bruker eiendommen, ser hun stadig flere som blir i lengre perioder og jobber hjemmefra.
Og selv om Italia ikke er det rimeligste ferielandet, rekker pengene mye lenger enn hjemme.
Langen tror Piemonte passer for de fleste.
– Det er ikke sydentemperaturer om vinteren. Men liker du god mat, god vin, kultur og muligheter for en aktiv ferie så er området ideelt.

 

Foto: Anne Langen. Foto: Frederica Quaglia

 

 

 

 

WordPress Ads