God munnhygiene er viktig for helsen

Hvorfor er det viktig å opprettholde en god munnhygiene? Blir det annerledes når man blir eldre, og i såp fall på hvilken måte? Hva kan man gjøre for å beholde en god helse også på dette området?

Foto: iStockphoto
Tekst Jørn Wad

Vi har spurt lederen for Norsk Tannpleierforening, Hilde Aga, og bringer her hennes syv helt klare og tydelige råd om hva du selv kan gjøre for å opprettholde en god munnhygiene, og dermed påvirke din egen helse positivt:

Helsefremmende

-Hvorfor er det viktig å opprettholde en gode munnhygiene?
-God munnhygiene er viktig for helsen din. Sykdommer i kroppen kan påvirke din munnhelse, og sykdommer i munnen kan påvirke din helse både fysisk og psykisk. Har du betennelse i tannkjøttet, kan bakterier spres via blodbanen og være medvirkende årsak til blodpropp og hjerteinfarkt. Dårlig munnhelse kan også påvirke din psykiske tilstand og være stigmatiserende, samtidig kan psykiske problemer føre til redusert munnhelse.
-Hva bør man gjøre på en daglig basis?
-Tannpuss 2 g daglig med fluor tannkrem. Det er også behov for renhold mellom tennene. Tann-pleieren eller tannlegen veileder deg hvordan du kan ta i vare god munnhelse. Du får veiledning om tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørster er best e hjelpemiddel for deg.
-Hva er viktig å passe på i ferier og på reise?
-Oppretthold vanen med tannpuss om morgen og kveld med fluortannkrem. Brus, energi drikke og økt inntak av godterier, påvirker tennene og kroppen generelt, forteller hun.

Dårlig ånde

-Hva kommer dårlig ånde av, og hva kan man gjøre med det?
-Som ofte skyldes dårlig ånde, forhold i munnen som dårlig munnhygiene, bakterieansamling på tungeryggen, betennelse i tannkjøttet(gingivitt eller periodontitt). Det kan også skyldes redusert spyttproduksjon f.eks. ved bruk av enkelte medikamenter, bruk av tobakk, halsbetennelse, kosthold med høyt bruk av melkeprodukter.
-Hva kan man gjøre med det da?
-Ved dårlig ånde, bør du oppsøke tannpleier eller tannlege for undersøkelse av munnhulen. Ulike antiseptiske produkter som inneholder zink, reduserer dannelsen av svovelgasser og det påvirker dårlig ånde. Ulike produkter kan kjøpes på apotek uten resept.
-Hvordan kan man velge mellom alle de produktene som tilbys? Noen råd om dette?
-Tannpleier eller tannlege vil gi deg veiledning i hvilke produkter du skal bruk for å oppnå god munnhygiene. Det finnes mengder med ulike skyllevæsker, men de kan aldri erstatte tannbørsten og tanntråden! Tannbørste, produkt til å gjøre rent mellom tennene og tannkrem med fluor, er tilstrekkelig for de fleste.

Symptomer

-Hvilke symptomer før føre til at man søker hjelp hos en tannpleier/Tannlege?
-Du bør helt enkelt gå regelmessig til tannpleier eller tannlege. Noen har behov for årlig besøk, andre hvert annet år. Har du spesielle problem, bør du gå oftere. Ved å gå regelmessig til tannklinikken, unngår du omfattende problem i munnen din.
-Er det noe eldre mennesker bør være spesielt på vakt i forhold til?
-Mange eldre står på medisiner som gir munntørrhet. Da er det ekstra viktig med godt renhold og ekstra tilførsel av fluor f.eks fluor skyllevæske som kjøpes på apotek. Unngå sukret saft som tørste drikke eller søte pastiller. Tannpleier eller tannlege kan gi veiledning som avhjelper munntørrhet. Når en blir eldre, kan det være en utfordring med tannpuss. Elektrisk tannbørste kan være en god hjelp, og det er viktig at pasienten har fått veiledning i bruk av børsten. Enkelte har behov for hjelp til munnstell av pleiepersonell.

 

Foto: Norsk Tannpleierforening, Hilde Aga

 

 

WordPress Ads