God øyehelse er viktig for en bra hverdag

Har du tørre og irriterte øyne kan tørre inneklimaer og mye skjermbruk ofte være synderen. Da er det i de fleste tilfeller god hjelp å få.

Bente Kofstad er optiker og Key Account Manager i Medilens Nordic AB.
Tekst Ann-Magrit Berge

Medilens Nordic AB er et nordisk distribusjonsfirma innenfor øyehelse med hovedkontor i Helsingborg i Sverige. Firmaet er tilstede i alle de nordiske landene og representerer ett stort antall produsenter innenfor øyehelse og øyekirurgi. Innenfor øyedråper og lindrende preparater for tørre/rennende øyne er firmaet ledende i Norge og Sverige.

Tørre og irriterte øyne

– Tørre øyne er ofte et sammensatt problem, sier Bente Kofstad som er optiker og Key Account Manager i Medilens Nordic.
– Det er ikke alltid samsvar mellom fagpersoners kliniske funn og de plagene den enkelte opplever. Men stadig flere opplever at tørre øyne og mange plager skyldes at vi jobber mye inne i tørre inneklimaer og med mye nærarbeid foran skjermer. Tørre øyne kan også skyldes medikamentbruk. Dessuten forandrer øynene seg når vi blir voksne slik at andelen øyeplager øker etterhvert som vi blir eldre, spesielt hos kvinner. Personer med autoimmune sykdommer, reuvmatisme, er ofte plaget, røyking kan også være en årsak, det samme gjelder sukkersyke. Kontaktlinsebrukere er også ofte utsatt.

Hjelp i allergisesongen

– Når man får pollenallergi oppleves øynene som tørre, hva kan man gjøre med det?
– I tillegg til selve allergireaksjonen har det blant annet med medikamentbruk å gjøre, visse typer medisiner har tendens til å gi tørre øyne. Mange som bruker allergimedisiner klager over at de blir veldig såre i øynene. Man blir sår, sliten og irritert og mange opplever at det er veldig behagelig å bruke en smørende øyedråpe ved siden av øyemedisinen. Da bruker man øyemedisinen først, venter ca. en halv time til den har stabilisert seg på øyet, før man bruker en smørende øyedråpe. Mange opplever dette som lindrende i allergisesongen.

Ta pauser og gå ut

– Kan man selv gjøre noe for ikke å få, tørre, irriterte og trette øyne?
– Vi vet at innemiljøet og mye skjermbruk påvirker opplevelsen av tørre øyne. Når vi jobber på nært hold går den naturlige blunkefrekvensen ned. Vi blunker mindre, og fordeler mindre tårefilm over øyet. Dermed sprekker tårefilmen opp og man får en følelse av tørrhet og man kan oppleve at man ser dårligere. For tørre øyne kan også gå ut over den optiske kvaliteten, for du trenger en komplett tårefilm for å se bra. Så det er viktig både å ta pauser og å komme seg litt mer ut. Omega 3 tilskudd hjelper mange, og drikk mer vann!

Oppsøk apotek eller optiker

– Vurder hvilke symptomer du har og hvor ofte. Er det tilfeldige plager eller situasjonsbetingede plager? Selv får jeg alltid tørre øyne når jeg sitter lenge foran pc’en, eller slitne øyne når jeg ser på tv om kvelden. Har du det også slik kaller vi det milde til moderate plager. Hvis du da oppsøker apotek eller optiker kan du få gode råd med hensyn til hvilke produkter du skal velge, sier Kofstad.

Dråper, geleer og salve

– Andre vil si at de er tørre på øyne hele tiden og da trenger du kanskje andre produkter. Så det å gradere symptomene sine i forhold til hvor ofte du har tørre øyne og hvor plagsomt det er, er viktig. Og så må du skille på rennende øyne og tørre pc-øyne, det krever ulike tiltak. Det finnes dråper med ulik viskositet og ulike virkestoffer, noen er beregnet på dagsbruk, noen av de mer geleaktige produktene brukes på kvelden. I tillegg finnes salver som benyttes om natten. Varmebehandling og øyelokksmassasje kan også være være en løsning for noen.

Faglig vurdering

– Hos optikeren kan du få testet klinisk om det er problemer som ligger i vannlaget eller fettlaget i tårefilmen. Mange ganger er det et sammensatt problem. Det å få en faglig vurdering kan være veldig viktig. Optikerne i Norge har et høyt faglig nivå og de har godt utstyr, eventuelt kan de henvise videre til øyenlege, sier Bente Kofstad.

 

 

WordPress Ads