Vi er med på hele kjøpsprosessen

Den viktigste man må tenke gjennom før man reiser til Spania for å kjøpe bolig er hvor man ønsker å bo, hvilke fasiliteter man vil ha og hvor stort budsjettet er.

Foto: iStockphoto
Tekst Ann-Magrit Berge

Eiendomsmeglerfirmaet Karolin Persson holder til i Santa Pola på Costa Blanca, ikke langt fra flyplassen i Alicante.
– Vi selger boliger i en omkrets på ca. 20 mil nord, vest og sør for Alicante. Boligene ligger i byområder, ute på landet eller oppe fjellene, og gjennomsnittsprisen er 200.000-250.000 Euro, sier megler Karolin Persson, som jobbet syv år i et annet meglerselskap før hun etablerte sitt eget selskap for syv år siden.
– Akkurat nå er vi syv personer som jobber i selskapet; tre svensker og fire spanjoler. Vi er i gang med å ansette flere skandinaver som også må beherske spansk.

Først og fremst nordmenn

– Skandinaver, først og fremst nordmenn, utgjøre hovedgruppen av kunder og vi tilbyr hjelp og er med gjennom hele kjøpsprosessen slik at de føler seg trygge når de kjøper bolig i Spania. Vi har også kunder fra mange andre europeiske land, samt USA, Kina og Russland.
Vi får mange nye kunder via tidligere kunder, og folk kommer også inn på kontoret vårt her i Santa Pola. I tillegg har vi mange boligannonser på ulike nettsider der kundene kan komme i kontakt med oss.

Gode råd

– Det viktigste er at par som vil kjøpe bolig her er enige om hva de vil ha. Mennesker som har levd sammen lenge vet hva partneren vil ha, mens yngre mennesker ofte ikke har dette like klart for seg. Når de kommer hit kan det vise seg at de ønsker seg vidt forskjellige ting. Så det er veldig viktig å snakke sammen på forhånd, bli enige om et budsjett og hvor boligen skal ligge. De fleste ønsker seg nærhet til flyplass og strand, utsikt og gangavstand til butikker og restauranter. Det er viktig å være enige om prioriteringene for man skal ikke ligge på stranden hele tiden. Finnes det steder man kan hygge seg med familie og venner eller sitte i ro og fred med en god bok? Kjenn etter om man virkelig våger å ta det skrittet det er å kjøpe bolig i utlandet. Vi opplever folk som ikke tør å gjøre det når det kommer til stykket, sier Persson.

Viktig å tenke på seg selv

– Når folk i sekstiårene vil kjøpe bolig ringer de hjem til barna – som sier nei. Eldre lurer også på om barn og barnebarn vil trives i boligen og det valgte området. De som skal kjøpe bør tenke mer på selg selv, det er de som i hovedsak skal oppholde seg her. De vil også ha minst tre soverom og to bad slik at det bli plass til hele familien. Men det er ytterst sjelden at alle kommer på en gang.

Personlige visningsturer

– Hvis en kunde tar kontakt via mail eller telefon og ikke er kjent i området, gir vi mye informasjon før kunden kommer til Spania på visning. Det viktige at kundene prøver å definere hva de ønsker seg. Når de først kommer hit kan det hende at de faller for noe helt annet enn det de opprinnelig trodde de ville ha. Derfor er det viktig at vi viser kundene våre forskjellige områder og boliger, så de finner et sted som passer akkurat dem.
For at folk skal kjenne seg godt ivaretatt arrangerer vi visningsturer for de enkelte kundene der vi ordner bosted og henter på flyplassen. Vi finner de beste boligene i deres prisklasse og tar kundene med rundt for å se områder og boliger, og vi sjekker kulturmuligheter og restauranter. Som førstegangskjøper er det viktig at de trives i området. Selve boligen kan man alltid endre på innvendig slik at den blir mer personlig.

Vi skaffer også fagfolk som kan gjennomgå boligen for feil og mangler, og sjekker heftelser på boligen. Vi ordner bankmøter, får åpnet konto, har advokatmøter og ordner alle papirer i forbindelse med boligkjøpet. Det tar ca. 2 måneder fra kunden bestemmer seg til alt er klart og man kan skrive under på skjøtet hos notarius publicus.

Markedet akkurat nå

– Det er full fart i eiendomsmarkedet. Prisene på nybygde boliger går opp ca. 15 prosent fra prosjektene legges ut for salg, til de er ferdig bygget. Bruktboligmarkedet øker gjennomsnittlig med 3 prosent i året, og noen boliger kan til og med gå ned i pris, sier megler Karolin Persson avslutningsvis.

 

Karolin Persson er megler og eier av eiendomsmeglerfirmaet Karolin Persson i Santa Pola på Costa Blanca.

 

 

WordPress Ads