Diabetesforbundet: Gener og livsstil er viktigst

-Det er to typer diabetes: Type 1 og type 2. Har du type 1, produserer du ikke insulin i det hele tatt, men har du type 2 produserer du litt. I begge tilfeller er arv en viktig årsak, men også livsstil spiller inn om du utvikler diabetes.

Foto: iStockphoto
Tekst Jørn Wad

May Kvernstuen er leder av Diabetesforbundets styre i Viken, og forteller til «Helse og Livsstil» at det er en misforståelse at man MÅ ha arvet lidelsen, om man har diabetes type 1. Men det er ganske sannsynlig. Og har du diabetes type 2, er det som regel fordi du er arvelig disponert for det. Men i tillegg har du gjerne hatt en livsstil som har bidratt.

Diabetes type 1

Dette kalles ofte insulinavhengig diabetes, fordi man ikke kan greie seg uten injeksjoner eller insulinpumpe. Har man type 1 diabetes, får man kraftige symptomer, og derfor blir diagnosen ofte enkel å stille. Denne sykdommer oppstår i alle aldersgrupper, men er mest vanlig hos barn og unge. Uten at man helt har greid å slå fast grunnen, begynner kroppens immunsystem å oppfatte de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen som fremmedelementer, og ødelegger dem.

Derfor er alle med diabetes type 1 helt avhengig av å tilføre kroppen insulin, og pasienten må selv ta ansvaret for å gjøre dette. Riktig nok har utviklingen av nye hjelpemidler og medisiner gitt folk med diabetes en enklere hverdag, men siden svært mange forhold påvirker blodsukkeret, er det ikke helt enkelt å venne seg til dette til å begynne med.
Bedre behandlingsmidler, samt fokus på fysisk aktivitet, sunt kosthold og det man kan kalle egenomsorg, minsker sjansene for å pådra seg alvorlige komplikasjoner.

Det er viktig at pasientene blir gitt god opplæring og får kunnskap om sin egen sykdom, for det er en forutsetning for en god egenomsorg. Men man skal være klar over at det å oppnå en god diabeteskontroll kan ta tid – og innsats.

Blant annet er det viktig å måle blodsukkeret, men hvilke behov og mål man skal ha for blodsukkerkontrollen – og hvordan måleresultatene skal brukes, bør diskuteres med legen. Dessuten varierer det fra person til person.

Diabetes type 2

Denne sykdommen skyldes delvis at insulinproduksjonen er satt ned, og delvis at insulinet virker dårlig. Sykdommen kan til en viss grad reguleres og behandles med sunt kosthold, fysisk aktivitet og vekttap. Likevel er det nødvendig med en viss grad av medikamentell behandling for de fleste.
-Det er mange som tror at det kun er overvekt og mangel på fysisk aktivitet som fører til diabetes type to, men det er ikke riktig, sier Diabeteforbundets Viken-leder May Kvernstuen. Hun minner om at både stress og psykiske problemer er viktige triggerfaktorer for diabetes type 2.
-Og så er de t jo heller ikke slik at man MÅ utvikle diabetes selv om man er arvelig disponert for det. Enkelte greier seg helt fint uten å bli syke, selv om de genetisk er disponert for det, understreker hun overfor Helse og Livsstil.

Diabetes type 2 oppstår som regel hos voksne, men man har sett at det i økende grad også finnes hos unge voksne. Man regner med at det er rundt 200.000 med diabetes type 2 i Norge, men talle for diabetes type 1 er om lag 28.000. Altså er ca 4% av befolkningen rammet av diabetes i en eller annen form. Dette er imidlertid bare dem som allerede er diagnostisert. Man regner nemlig med at mørketallene er ganske så formidable, når man altså snakker om diabetes type 2. Det er nemlig mange som går rundt og ikke vet at de har sykdommen, og undersøkelser tyder faktisk på at for hvert 100 mennesker som er klar over at de har diabetes type 2, er det kanskje mellom 50 og 100 mennesker til som ikke har oppdaget det enda. Dermed kan det hende at antallet diabetikere med type 2 kan være så mange som 3-400.000 mennesker.

 

Diabetesforbundets Viken-leder May Kvernstuen 
WordPress Ads