Lindring for øynene om våren

Nå midt i pollenallergisesongen har mange kløende, såre og rennende øyne. For å avhjelpe dette kan de i tillegg til øyemedisiner også bruke smørende øyedråper.

Bente Kofstad er optiker og Key Account Manager i Medilens Nordic AB.
Tekst Ann-Magrit Berge

Medilens Nordic AB er et nordisk distribusjonsfirma innenfor øyehelse med hovedkontor i Helsingborg i Sverige. Firmaet er tilstede i alle nordiske land og representerer ett stort antall produsenter innenfor øyehelse og øyekirurgi. Innenfor øyedråper og lindrende preparater for tørre/rennende øyne er firmaet ledende i Norge og Sverige.

Lindrer ubehag

– Allergidråpene du får på resept av legen reduserer selve allergiresponsen. Øynene svir og renner mindre, men kan likevel være veldig såre og tørre. Legemidlene må ikke byttes ut med vanlige øyedråper, men smørende øyedråper kan brukes i tillegg til legemidlene for ytterligere å lindre ubehagelige symptomer, sier Bente Kofstad som er optiker og Key Account Manager i Medilens Nordic AB.

Bruk legemiddelet først

– Det er viktig at man starter med legemidlet, det skal alltid brukes først. Du bør vente i ca. en halv time før du drypper med vanlige øyedråper med smørende stoffer, noe som gjør øyets overflate glatt og smidig. Det smørende stoffet er med på å binde tårefilmen og roe ned, og øyelokket sklir lett over øyet når du blunker.

Skylle bort urenheter

– Hva med saltvann som noen bruker?
– Jeg vil ikke anbefale å dryppe øynene med saltvann, for det gjør deg ikke mindre sår og tørr i øynene. Saltvann bør du bruke kun hvis hensikten er å skylle bort rusk eller urenheter fra tårefilmen.

Ser dårligere

– Kan vi selv gjøre noe for å lindre vonde øyne i pollensesongen?
– Det er veldig individuelt hvordan folk opplever pollenallergi på øynene, noen får puss eller klør, det svir og det renner. Mens andre har mildere symptomer. Men har du tørre øyne med allergireaksjoner i tillegg, får du en ustabil tårefilm og det oppleves som enda verre. Hvis øynene er veldig såre og vonde så vil du se dårligere. Når tårefilmen er ustabil går det ut over optikken i øyet. Mange blir også såre av legemidlene de bruker på øyet. Da kan vanlige øyedråper ha en lindrende effekt. Både apotekene og optikerne er veldig oppmerksomme på øyeplager i forbindelse med allergi og tørre øyne generelt, og kan gi god hjelp.

Prøv øyemaske

– Hva med øyemaske, hjelper det?
– Det finnes øyemasker som kan brukes både varme og kalde. I allergisesongen er det snakk om å bruke kalde, kjølende masker. Et godt tips for slitne øyne generelt er å legge seg ned og slappe av med en øyemaske en stund. Maskene kan varmes i mikrobølgeovn hvis du trenger en varm maske eller i kjøleskap eller fryser hvis du trenger en kald maske. Maskene fås kjøpt både hos optiker og på apotek, sier optiker og Key Account Manager Bente Kofstad i Medilens Nordic AB.

 

 

WordPress Ads