Muskel- og skjelettplager koster samfunnet 70 milliarder årlig – og kostnaden er stigende

Hele muskel- og skjelettbransjen opplever en økende pågang av pasienter, og får en stadig viktigere rolle innenfor det private- og det offentlige helsevesenet. Derfor trenger vi enda flere helsearbeidere med bred kunnskap og kompetanse innen smertebehandling.

Foto: 123RF
Tekst Tomas Collin

Sammen senker vi sykefraværet

En stor andel av sykefraværet i Norge i dag består av mennesker med belastningsrelaterte og langvarige muskel- og skjelettlidelser. Mange velger osteopati for behandling av sine plager. Pasientens helsetjeneste handler om valg og valgfrihet, og valget av osteopati bør derfor anerkjennes ved å inkludere osteopatene i den offentlig regulerte helsetjenesten. En autorisasjon av osteopati vil underbygge pasientens helsetjeneste, redusere helsekøene, og få folk tilbake ut i jobb og hverdag.

Osteopater har kunnskapen og kompetansen som trengs

Osteopater har bred kunnskap om kroppen og sammenhengene mellom fysiske, psykiske og sosiale faktorer som påvirker helsen vår. En osteopat gir deg god manuell behandling, i tillegg til å veilede, motivere – og bidra til at du selv er aktiv og tar ansvar for egen helse. Da vil også resultatene komme, og du vil kunne vende tilbake til jobb og hverdag raskere med mindre plager. Medlemmer av Norsk Osteopatforbund har fire års fulltidsutdanning fra Høyskolen Kristiania​, eller tilsvarende. Vi har høy faglig kompetanse innen trygg undersøkelse, behandling og forebygging av muskel- og skjelettplager – på lik linje med fysioterapeuter. Osteopater fungerer altså som primærkontakter​, og vil ved behov henvise til annen utredning ved mistanke om alvorlig sykdom.

Osteopaten bruker god tid på deg

Mange opplever bedring og stor fremgang etter å ha oppsøkt en osteopat. Vi mener at grunnen til dette er at behandlingen består av flere tiltak, som alltid er individuelt tilpasset deg. En grundig samtale er viktig for å bli kjent med deg som pasient. Vi tar oss derfor god tid, slik at vi kan danne oss et helhetsinntrykk av deg og dine plager. Gjennom grundig undersøkelse og behandling, så er vi opptatt av at du skal forstå hva vi gjør og hvorfor – og bruker derfor god tid til å forklare dette.

Hjelper deg med å håndtere plagene dine

Vi gir deg gode verktøy slik at du selv vil kunne håndtere plagene på en god måte i hverdagen. Det er ikke uvanlig med litt vondt i kroppen, og det må du forvente å ha fra tid til annen også i fremtiden. Men hvis du lærer deg hvordan du skal håndtere plagene så vil de komme sjeldnere, vare kortere og være mindre smertefulle.

Manuell behandling og god dialog

Som osteopater benytter vi oss av et bredt spekter av manuelle behandlingsteknikker, både lette og kraftige. Eksempler på slike teknikker kan være: manipulasjonsteknikker (knekking), muskeltøyninger eller lettere teknikker for både muskulatur og ledd. Noen ganger kan du oppleve å bli litt stiv og støl etter behandling. Andre ganger brukes det mindre kraftige teknikker og behandlingen kan oppleves som ganske behagelig. Til slutt finner vi gode øvelser og aktiviteter som du selv følger opp hjemme og i hverdagen.

Manuell behandling, fysisk aktivitet og håndtering av en stressende hverdag er noe av det vanligste vi jobber med. God behandling er en dialog hvor vi er opptatt av hva som er viktig for deg – og hvordan vi sammen skaper en trygg arena der du bruker kroppen din på en god måte.

 

Tomas Collin leder NOF fotograf Bjørn Harstad
WordPress Ads