Når du trenger nytt tak

Et godt tak er kanskje noe av det viktigste man kan ha for å kunne holde en bolig god og varm i et værutsatt land som Norge. Derfor er det viktig at de som bygger eller reparerer tak vet hva de driver på med. En slik person er Martin Midstue Fidje, som er produktansvarlig hos Skarpnes AS, et av de ledende firmaene på takrenovering i Norge.

Foto: Skarpnes

Tekst JH Lillevik

Noe av det viktigste å vite når du skal gjøre arbeid eller få gjort arbeid på taket, er forskjellen mellom takfornying og takrenovering.

– Takfornying er jo det som man gjør når man vasker og spyler av gamle takstein for så å sette de samme taksteinene tilbake igjen. Dette er rett og slett bare en kosmetisk endring. Takrenovering er en ren utskifting av alt, ofte inndelt i tre deler. Del en vil si å bare skifte ut taksteinene, del to da går man ned til å skifte ut lektene og del tre skifter man også ut undertakspappen.

– Du kan også gjøre dette i varianter, både på kostnad og hvor grundig du da vil gjøre det, forteller Fidje.

Fordelen med takrenovering

Det er ikke bare fordi det vil se pent ut at du burde fornye taket. Økt levetid er også en utrolig viktig del av taket og da har takrenovering en stor fordel over takfornying, spesielt siden takfornying kun er kosmetisk.

– Takfornying er egentlig en veldig kostbar affære, siden investeringen ikke kan måles med det produktet du sitter igjen med. Det er jo i realiteten det samme som du startet med og ikke et tak med lengre levetid. Om du tar et tak på 40-50 år gammelt, vasker og maler det, så har du fremdeles et tak på 40-50 år, forklarer Fidje.

– Det betyr ikke at du har et dårlig tak, men du har brukt ganske mye penger på et tak som egentlig bare har blitt pyntet på. Når du tar for deg en takrenovering, hvis du da bytter ut de taksteinene med nye, for eksempel en dobbelt-krummet betongstein som vi produserer her i Grimstad, så er prisen tilnærmet lik.

– Prisen for den nye steinen, for så å bytte ut lekter og takpapp, er så liten i forhold at vi ofte anbefaler å bytte ut takstein. Levetid på et slikt tak er 50-60 år. Vi har en garanti for takene på 30 år, men det er et tak som er på Nedenes som har lagt i ca. 100 år som er bygd på samme metode.

Farene som man ikke ser

Man kan jo ikke alltid se når det er viktig å bytte ut taket. Fidje kommer derfor med et par gode råd.

– Om man går opp på taket og løfter litt på taksteinene. Der kan du se om pappen har blitt litt sprø eller lektene er litt råtne. Det kan også være smart å se etter knekte stein.

– Det er ofte undertaket som er det som forringes først. Undertaket kan bli tørt og sprøtt og dermed forårsaker lekkasjer og lignende farer. Derfor anbefaler vi at når du først legger penger i taket, så er det bedre å gå helt ned til undertaket for å være sikker.

Ny teknologi

Det er jo viktig å følge med i tiden og Skarpnes er ikke noe unntak. De har nå investert mye i moderne teknologi og begynt produksjon av takstein med innebygd solceller.

– Vi har en egen fabrikklinje her i Grimstad og produserer solcelletakstein her lokalt. Det er jo en kostbar investering på kort sikt kontra det å bare bytte tak, men det er jo noe som lar seg betale etter hvert.

– Det er lite kostbart å bytte tak i Norge, men om du først skal ta noen oppgraderinger, så kan man gå over på flate stein, noe som er mer moderne og steget nærmere solcelletakstein. Solstein må legges samme med flate takstein. Da vil du jo da få et tak som ser moderne ut og produserer strøm for deg. Dette er noe vi satser veldig på nå om dagen, avslutter Fidje.


WordPress Ads