MER BÆREKRAFTIG MED BALKONGINNGLASSING

Balkonginnglassing er en bærekraftig løsning som reduserer behovet for renovering, beskytter fasade, vinduer og balkongdører og reduserer oppvarmingskostnader – ved siden av mange andre fordeler.

Foto: Balco

Tekst: Gunn Iren Kleppe

Vær og vind gjør at balkonger må rehabiliteres med jevne mellomrom. Da er innglassing en langsiktig og bærekraftig investering. Med Balcos innglassing kan man forlenge balkongens levetid med opptil 90 år. Dette viser en uavhengig livssyklusanalyse som er gjort på Balcos produkter. Dessuten bruker Balco kun materialer til sine balkonger som er resirkulerbare; glass, aluminium og stål.

– Det gjør også at man kan få gode lånevilkår i bank. På de 90 årene betaler man også tilbake klimagjelden med god margin, påpeker Ann-Sofie Lundbergh, Marketing Manager hos Balco AS.

I tillegg beskytter Balcos innglassing fasadene og reduserer vedlikeholdsbehovet for vinduer og balkongdører. Og for dem som ønsker det, kan solceller inkorporeres i brystningen.

Videre har innglassing av balkonger en isolerende effekt, som kan redusere oppvarmingskostnadene opptil 20 prosent. Men den kanskje største fordelen er økt brukervennlighet med et uteområde som utvider sesongen fra tidlig vår til sen høst.

– Men man skal huske at det ikke er et isolert areal, det er fortsatt en åpen balkong som man kan lukke, minner Lundbergh om.

Likevel betyr ikke innglassing at man mister muligheten for å åpne balkongen når været er fint. Med Balcos løsning kan balkongen åpnes helt. Innglassing gjør heller ikke leilighetene mørkere. Riktig utformet kan det faktisk gjøre leiligheter lysere.

Mange valgmuligheter

Videre kan innglassing friske opp triste husfasader. I forbindelse med arbeidet er det også mulig å utvide balkongenes størrelse opp til leilighetens fulle bredde, og det er mange som benytter anledningen. Ventilasjon og drenering er innebygget i systemet med Balcos egne løsninger, CleanLine og VentTec. Man kan også få lys innebygget i himlingen.

Alt tilpasses individuelt, så hver enkelt balkong i boligselskapet oppmåles for seg.

– Nå under Covid gjør vi oppmåling og befaring fra utsiden. Det fungerer veldig bra, konstaterer Lundbergh.

I produksjonen bygges så hver balkong spesielt for hver leilighet.

Når det gjelder materialer og farger, er det mange alternativer å velge mellom. Balco har en ny demo-lastebil de kjører hjem til boligselskapene slik at beboerne kan få se valgmulighetene. Her finnes det også alternativer om man ikke ønsker innglassing.

– Vi tar også kunder med til vår fabrikk i Växjø. De får se hvordan alt tilvirkes. Det er mange som vil komme hit og se, forteller hun.

Kompetanse: alt i eget hus

– Kunden kan føle seg trygg i et samarbeid med Balco. Vi bygger i henhold til krav i TEK17. Vi har også all kompetanse i huset. Vi har egen produktutvikling, egne konstruktører, egne montører, egen prosjektledelse – alt i eget hus. Og egen produksjon. Det er også noe vi er veldig stolt over, sier Lundbergh.

Balco leverer balkongsystemer for borettslag, sameier, boligselskaper, utbyggere, og andre. Balco har kontorer i Norge og flere andre land, mens hovedkontor og produksjon er i Växjö i Sverige. I Norge har Balco fullført hundrevis av prosjekter rundt om i landet. De siste store prosjektene i Oslo er Ospa og Furua borettslag på Lindeberg.

I bysentre kan det være restriksjoner på å glasse inn eller krav om rammeløs innglassing. Balco lanserer derfor et nytt produkt, TwinView. Fra utsiden ser den nye innglassingen rammeløs ut, ved at aluminiumsprofilene er pålimt glasslukene på innsiden. En annen fordel er at det brukes mindre aluminium, noe som er bra for miljøet. Første installasjon skjer i Sverige i februar 2021.

Balco har også lansert en ny tjeneste:

– I forbindelse med at folk renoverer sine balkonger, så hender det også at noen trenger å gjøre noe tilleggsisolering på fasadene. Vi gjør fasaderenovering i sammenheng med balkonger. Før gjorde vi mest balkonger, nå gjør vi også fasader, avslutter Lundbergh.

WordPress Ads