Piemonte – vinmarker og hjemmekontor

I år vil du kunne gjøre gode huskjøp i Piemonte, enten det er feriehus eller en pensjonsbolig du er ute etter. Også yngre generasjoner ser ut til å ha fått øynene opp for dette området.  

Tekst: Ann-Magrit Berge

– Eiendomsmarkedet har gått bedre her i Piemonte enn jeg fryktet på forsommeren i fjor. Høstens lock down kom såpass sent at vi fikk med oss hele sommersesongen. Vi hadde en omsetning i fjor på 60-70 prosent av et normalår og det synes jeg er bra. Jeg måtte dessverre permittere min kollega Fabiana 50 prosent, sier eiendomsmegler Eli Anne Langen i Case in Piemonte.  

Helgevisning, karantene, kjøp

– Vi hadde i fjor mange færre visninger enn normalt, men de som kom var fast bestemt på å kjøpe feriebolig. Kvaliteten på visningene og folks forberedelser i forkant har vært en helt annen enn den vi normalt har på sommeren. De hadde sett videovisninger i forkant og istedenfor å bruke tre visningsdager til å se på 15 hus, brukte de en dag og så på tre hus. Forarbeidet er veldig viktig så når folk kommer vet vi hva de er på jakt etter. Vi lærte mye av første lock down i våres, så nå tar vi bedre bilder og videoer. De fleste eiendommene vi har til salgs ligger nå ute på nettet med videopresentasjoner.

– Har du hatt norske kunder på visning i 2020?

– Allerede i juni, så snart det var mulig å reise til Italia kom nordmennene. Men ikke så mange som vanlig fordi den norske regjeringen frarådet folk å reise til Italia. Og det har de fortsatt med hele året. Noen har booket visning, vært her en helg, flydd hjem til Norge, gått i karantene og kjøpt bolig. De som har vært her i 2020 kom fordi de ville kjøpe en bolig her.

Samme nivå som 2020

– Hvordan ser du for deg 2021?

– Jeg er optimist og håper det begynner å lysne til påske. Mai med mange langhelger skulle vi gjerne få med oss. Det er hyggelige at folk er positive og har lyst å komme på visning så snart det er mulig. Uten reising tror jeg mange bruker tiden til å legge planer for fremtiden. Folk følger godt med på nettet, så det er flere forespørsler enn normalt. Det håper jeg vil gi resultater på sikt. Hvis vi i år klarer å holde samme nivå som i 2020 er jeg fornøyd.

Unge og eldre

– Hvem er det som investerer i feriebolig i Piemonte?

– Det er i hovedsak folk på 50+, kommende pensjonister som ser etter et sted de vil bruke mye. Der de kan være i lengre perioder og samle familien. Men det er også yngre par på 25-30 år som er interessert i mat og vin, har rundt en million kroner, og vil ha et lite sted i utlandet. For det kan du her få halvdelen av en tomannsbolig med en liten hageflekk i utkanten av en liten landsby. Boligen må pusses opp, men er beboelig. Denne trenden startet for 4-5 år siden og har du ikke så store krav kan du få et hyggelig lite sted. Piemonte er også et perfekt utgangspunkt for mange typer aktiviteter med barn.

I fjor solgte jeg et par større eiendommer med vinmarker til folk på 55+ som nærmer seg pensjonsalderen. De vil bruke stedene sine som base å jobbe ut fra, og oppholde seg her større deler av året. Fordi det har blitt enklere å jobbe hjemmefra.  De ønsker ikke lenger å ha et kontor i en storby, men heller en base på den italienske landsbygda. Fokuset har vært på eiendommer som ligger fritt ute i det grønne med natur rundt seg, der man ikke trenger å ha så mye folk rundt seg.

Gode kjøp i 2021

– Hvorfor bør nordmenn investere i eiendom i Italia i 2021?

– Jeg tror at det i løpet av året vil være mulig å gjøre meget gode kjøp. Det er en del eiendommer som har vært til salgs 2019-2020 og folk trenger penger. Jeg merker på budrunder vi har hatt at folk er mer villige til å vurdere lavere bud enn det de har vært på lenge, for det er færre kjøpere. Prisene har ikke falt på papiret, men i realiteten har de det, sier Eli Anne Langen.   

Foto: case-in-Piemonte.
WordPress Ads