Salg av bolig i Frankrike

Nordmenn har de siste tiårene vært mer aktive på boligmarkedet utenfor landets grenser og land som Spania, Portugal og Frankrike har lenge vært i søkelyset for deres klima og varme. Frankrike er et land som FranskBolig er spesialist på og daglig leder, Frédéric Massé, er full av tips og triks, spesielt da relatert til salg av bolig, noe som sjelden blir fokusert på.

Foto: iStockphoto

Tekst: JH Lillevik

– Om vi deler opp selve salgsprosessen i to deler, hvor del en er å få boligen på markedet og del to er selve salget, så er uten tvil den viktigste delen for en selger i Frankrike del en. I Frankrike er det opp til kjøperen å undersøke alle aspekter ved boligen, så lenge selger leverer alle dokumenter ved salget. Dette som følge av en lov som kom i 2014 som var ment til å beskytte kjøperen, men dette har fjernet selgers ansvar for skader som oppdages senere, så lenge det var undersøkt av en tredjepart.

Markedsføringen

Massé opplyser om hvor viktig det er å bli lagt merke til på det franske markedet når du selger. Dette er kanskje den viktigste delen av salgsprosessen, spesielt siden markedet i Frankrike består hovedsakelig av franske kjøpere, også på Rivieraen.

– Salg i Frankrike er ikke som i Norge. I Norge består hovedsakelig markedsføringen av å legge ut boligen på finn.no og så vil det nå mesteparten av de som er interesserte i kjøp av den boligen. I Frankrike derimot har du opptil 15-20 annonseportaler hvor du bør legge ut din bolig for salg. Dette er dyrt. Det er derfor meget viktig at du finner en megler som er villig til å bruke mye penger på annonsering. Uten å nevne at altfor mange meglere er ekstremt dårlige til å lage en fristende boligannonse.

– Noen meglere kan fortelle deg at de kan få solgt boligen din for mye mer for å sikre seg oppdraget. Så legger de ikke den ut på de rette portalene, slik at de senere kan fortelle deg at prisen er for høy. Du senker prisen og megleren får et enkelt salg, mens du har tapt både tid og penger.

Potensielle kjøpere

Franskmenn kjøper ikke bare boliger for å bo i, de kjøper også boliger for å feriere i, spesielt da i populære ferieområder hvor det allerede er mange ferieboliger. Det er dermed veldig likt med Norge i forhold til at flere franskmenn kjøper fritidsbolig i landet sitt enn utlendinger.

– Hvis du selger en bolig i et populært område, er det ikke så stor forskjell nå som det var før krisen, både med tanke på pris og interesse.

– Det er utrolig mange franskmenn som har fritidsboliger, både på fjellet og ved sjøen, spesielt folk som bor i Paris og generelt i store byer som Lyon og nordover. Dersom du har en bolig beliggende i et attraktivt område kan det derfor være smart å selge nå. Prisene har faktisk gått opp i løpet av krisen på slike eiendommer. Dette bekrefter at utenlandske kjøpere, som det ikke har vært mye av i 2020, ikke har like stor innflytelse på markedet som man skulle tro, med noen få lokale unntak.

De rette fagfolkene


Det er viktig å finne de absolutt rette fagfolkene å jobbe med i salgsprosessen, i hvert fall om du vil unngå de vanligste fellene i et marked du ikke kjenner til. FranskBolig har en egen norskdrevet megleravdeling i Frankrike som dekker hele middelhavskysten, mens den norske avdelingen står for rådgivningen.

– Vi jobber ikke som lokale meglere. Vi bruker mye tid og penger på markedsføring etter skandinavisk standard, og kan gi deg verdifulle råd som du ikke nødvendigvis hadde fått av en standard megler, avslutter Massé.

Frédéric Massé | 0047 21 39 14 13 (IP worldwide) | 00 47 47 33 28 74

WordPress Ads