Ta godt vare på øynene dine

Vi er inne i en periode hvor mange er mye hjemme. Flere enn vanlig jobber hjemmefra i tillegg til at årstiden i seg selv oppfordrer til inneliv. Innemiljøene er ofte tørre. Vi fyrer med ved, koser oss med stearinlys og vinduer og dører holdes lukket. Mange med hjemmekontor sitter nå og jobber på steder som ikke er tilrettelagt hverken med belysning eller ventilasjon for lange arbeidsøkter og øynene svarer med ubehag.

Tekst: Ann-Magrit Berge

– Tørre øyne kan være forbigående eller kronisk, alt etter årsak. Sporadiske eller moderate plager oppstår i bestemte situasjoner, for eksempel etter skjermbruk eller på slutten av dagen. Øynene blir trøtte og tørre, brenner og renner eller man kan ha en generell ruskfølelse. Det er viktig å prøve og variere arbeidsdagen og ta pauser, gjerne prøve å få seg en tur ut. En annen gruppe er voksne med mer langvarige problemer som føler seg konstant tørre på øynene. Sist, men ikke minst, kan tørre øyne gi alvorlige, konstante plager med sammensatte, inflammatoriske symptomer, sier Bente Kofstad i Medilens Nordic.

Må vurdere symptomene

– Både alder, en del sykdommer – som for eksempel autoimmune sykdommer, allergi, øyeoperasjoner, medisinbruk og kontaktlinsebruk øker sannsynligheten for tørre øyne. Det er viktig å vurdere hvilke symptomer kunden har og hvor alvorlige de er, for den som skal anbefale riktig produkt for en kunde. I dag er fagmiljøene opptatt av at øyedråper bør være uten konserveringsmidler, fordi konserveringsmidler i seg selv kan være en trigger for tørre øyne.

Munnbindproblemer

– Et aktuelt problem er at mange opplever å bli tørre på øynene når de bruker munnbind. Når du går med munnbind presses varm luft oppover. Du merker det veldig godt hvis du har briller på, det dugger skikkelig hvis du ikke har fått tettet til munnbindet over nesen, og det er slett ikke bestandig så enkelt å få til. Den varme luften blir en slags konstant varm vind som treffer og tørker ut øynene, sier Kofstad.

– Tørre øyne defineres som en tilstand hvor tårefilmens stabilitet påvirkes.  Det kan være feil ved mengden av produserte tårer eller sammensetningen av tårene kan være mangelfull, for eksempel hvis det er for lite fett i tårene. Ved ubalanse i tårefilmen oppstår en vond sirkel med symptomer som holdes i gang av en stadig økende ustabilitet.

Forskjellige øyedråper

– Lindrende øyedråper virker ved å stabilisere tårefilmen og smøre øyets overflate. Det finnes øyedråper med ulik viskositet som binder vann og bidrar til å gjenopprette tårefilmen som den fysiologiske barrieren den er ment å være. I Medilens jobber vi med en familie av moderne produkter hvor du finner lindrende øyedråper til alle varianter av tørre øyne. Et av de nyeste produktene på markedet er HyloDual Intense, som passer for deg som har sammensatte, kroniske plager med store symptomer. Tørre og slitne øyne kan også få hjelp med en øyemaske som TheraPearl, denne kan brukes både varm og kald etter behov.

Få hjelp til å velge riktig

– Hvis du har store plager som varer vil jeg alltid anbefale en faglig vurdering. Det er uansett viktig å benytte seg av kunnskapen som finnes både hos lege, optiker og på apotek, når en skal velge riktig produkt til øynene sine, sier Bente Kofstad i Medilens Nordic.

WordPress Ads