Trygghet sikres med erfarne eksperter

Vi kombinerer det faglig riktige med det behagelige. Hos oss i kontorene i Oslo, har vi 2 spanske ekspertjurister som hjelper folk med eiendomsspørsmål i Spania. Nå er prisene fordelaktige, så selv om det kan være vanskelig med visninger om dagen, er det avgjort et spennende marked.

Advokat Halvor Frihagen i advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig

Tekst Jørn Wad

Advokat Halvor Frihagen i advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig forteller at selskapet i en årrekke har hjulpet folk med å kjøpe og selge eiendommer i Spania. Men at også arv er et svært viktig område å være bevisst på.

Arvefellen

-Hvorfor er arv viktigere enn her hjemme?

-Det er i alle fall minst like viktig, og siden reglene er forskjellige fra dem vi har her i landet, kan det fort bli store problemer, dersom man ikke løser dette på riktig måte. Det er nemlig slik at arvinger som ikke er direkte livsarvinger, må betale til dels høye arveavgifter på eiendom. Så når en av partene i et ekteskap faller fra, er det viktig å være påpasselig. For dersom man ikke da sørger for å overføre eiendommen til barne, og kombinerer dette med det som kalles en livslang bruksrett for den gjenlevende, kan man komme ut å kjøre. Dermed er skatteplanlegging virkelig viktig om familien eier en bolig i Spania. Vi har sett en rekke eksempler på at folk har fått store skattepådrag på grunn av at man ikke har kjent til regelverket. Så her er det store penger å spare på skikkelig planlegging, og vi står gjerne til tjeneste for klientene våre, understreker Frihagen.

-Men dette kan deres folk hjelpe med?

-Ja, vi har som sagt basert oss på mer enn lang erfaring: Vi har 2 spanske eksperter på eiendom ved våre kontorer i Oslo. Da kombinerer vi det praktiske og behagelige ved å holde til nær klientene våre med den ekspertisen de uansett trenger. Mange av våre klienter gir uttrykk for at dette er veldig positivt, understreker Frihagen.

Andre regler

-Du var inne på at det er andre regler for eiendomsomsetning i Spania?

-Ja, det handler absolutt ikke bare om arverettslige spørsmål. For eksempel skal man være klar over at en megler i Spania kun er en selger. Ingen ting annet. I motsetning til her i landet, har ikke meglere der nede noen form for ansvar. Det er veldig mange som ikke er klar over det, og som kanskje har kjøpt og solgt eiendommer i Norge. Da vet man at dette er trygt når man bruker megler, fordi her har meglere ansvar, og til og med forsikringer som skal sikre at klientene ikke blir skadelidende om noe uforutsett skulle skje.

I Spania er det ikke slik, og derfor er det vanlig at både kjøpere og selgere har hver sine advokater ved eiendomsoverdragelser. Vi har forresten også et samarbeidende advokatkontor i Alicante, som kan tre støttende til ved behov både i Alicante, på Costa del Sol og ellers i Spania, forteller han. Det skjer ganske ofte, og vi får tilbakemeldinger om at det er både trygt og avslappende å ha solide eksperter med på laget, slår han fast.

-Og uten advokat risikerer man å bli lurt, kanskje?

-Jeg vil jo ikke si at det er flere «luringer» i Spania enn her til lands. Men med så forskjellige lover som er tilfellet her, er det viktig å være føre var. Og det er nettopp det vi kan hjelpe våre klienter med å være: Når alle er klare over regelverket, og retter seg etter det, får man på plass en reellt god avtale for begge parter. Vi snakker om trygghet rett og slett, sier han.

Vising er vanskelig

-Hvordan er boligomsetningen nå under pandemien?

-Det er klart at visninger er blitt temmelig vanskelig under Covid 19-epedemien. Det har også ført til at turistnæringen i Spania virkelige har store problemer. I tillegg fører Brexit til at britene har et helt annet forhold til Europa nå enn de har hatt, og det påvirker også eiendomsmarkedet. Akkurat nå er det kjøpers marked, for ikke bare er prisene lave på grunn av lav etterspørsel: Mange kvier seg for, eller får rett og slett ikke til å reise på visning. De som da enten får det til eller finner løsninger til tross for dette, kan virkelig gjøre gode handler i eiendomsmarkedet i Spania akkurat nå.

-Om de altså har med seg gode hjelpere, blant annet i form av spesialister på spansk eiendomsrett.

-Ja, det er nok i enda større grad riktig nå om dagen, sier Frihagen med ettertrykk.

WordPress Ads