HVORDAN SELGE BOLIG UTEN MEGLER

Om du tenker på å selge boligen din i disse dager, så slår kanskje tanken deg å selge uten megler. Flere og flere velger denne utradisjonelle metoden for å spare penger.
Jane Lier, senioradvokat hos Advokatfirmaet Nicolaisen, har lang erfaring med å hjelpe personer som velger å selge boligen uten megler i Norge og kommer med mange tips for deg som vurderer det.

Foto: iStockphoto

Tekst JH Lillevik

– Først må jeg gjøre det klart at det finnes ingen lovfestede regler utover avhendingsloven som regulerer kjøp og salg av fast eiendom direkte mellom kjøper og selger uten bruk av en tredjeperson. Avhendingsloven regulerer risikoens overgang, mangler etc., og ikke selve oppgjøret, overskjøting, tinglysing, pengestrøm m.m, utover å lovfeste at kjøper har krav på å overta bruken av eiendom og skjøte når han har oppfylt sin del av avtalen, nemlig betalt kjøpesummen.

Avhendingsloven omhandler også hvilke rettigheter og plikter kjøper og selger har under avhending av eiendom i Norge. Der inngår blant annet regler for hva kjøper og selger kan kreve av hverandre ved avtalebrudd, kjøpers undersøkelsesplikt etc.

Hva burde du se opp for

Som med mye i et komplekst samfunn, så kan man fort gå i feller om man ikke er klar over hva som er reglene for det man driver med. Dette gjelder også for boligsalg.

– Det som er noe av det viktigste ved boligsalg er å gi nok informasjon til kjøper. Gir man for lite informasjon i forkant av inngåelse av avtale om boligens standard for eksempel, kan kjøper få seg en overraskelse etter overtagelse og begynner å klage. Dette kan igjen føre til at kjøper for eksempel kan heve kjøpet eller kreve at mangelen rettes på selgers regning. Mitt tips er å ikke holde tilbake noe informasjon om boligen din, forteller Lier.

– Boligselger- eller boligkjøperforsikringer formidles som oftest kun via megler/advokat og er i mange tilfeller en trygghet for partene. Dersom man sørger for salget på egen hånd, vil ingen av partene være forsikret. I noen tilfeller kan manglende forsikringer legge en demper på viljen til å krangle i etterkant av et boligkjøp.

– Bankene krever ofte at oppgjøret skjer via advokat/megler for å sikre ytelse mot ytelse. Det vil si at kjøper får tinglyst skjøtet på seg, mens pengene oppbevares på klientkonto hos megler/advokat.

Fordeler, men tenk etter

Det kan kanskje høres fristende ut å selge sin egen bolig, og det er jo uten tvil mange fordeler ved å gjøre det, særlig økonomiske.

– Du sparer jo penger, men ofte er det mye mer jobb enn man har sett for seg i forkant. Mange selgere tenker ikke over hvor mye jobb det faktisk er å selge sin egen bolig. Det er jo en grunn til at det har utviklet seg en egen bransje som driver på med nettopp dette.

– Det skal tas bilder, innhente opplysninger om eiendommen, lages prospekt og annonse, avholde visninger, budrunde m.m. Dette tar tid, særlig hvis det er mange interessenter, men de som tar høyde for arbeidet har ofte hatt en spennende opplevelse.

– Følg Forbrukerrådets sjekkliste. Den er bra. Allier deg med en advokat/megler før du begynner for å få råd ved behov underveis, og ikke når det eventuelt allerede har gått galt.

Når alt er i orden

Til slutt kommer Lier med et veldig godt råd til alle dere som tenker på å selge boligen.

– Når salget er gjort, så kan det være smart å få hjelp til å ta oppgjøret, dvs. tinglysing og lign. Da kan man få hjelp av enten advokat eller eiendomsmegler. Min opplevelse er at meglere ofte vil ha «hele pakka/oppdraget» og ikke kun bare oppgjørsoppdraget som starter når kjøper er kjent og man skal skrive kontrakt. Advokater tar oftere bare oppgjøret og kan gjøre dette etter medgått tid eller etter en fastpris. Prisene for et oppgjørsoppdrag varierer veldig, så sjekk markedet før du starter, avslutter Lier.

WordPress Ads