I Norge har det blitt mer og mer populært å samle på klokker. Et av de mest kjente og populære merkene er jo det evigunge Rolex. Vi har snakket med to urmakere om denne nye trenden og de gir noen tips og råd.

Tekst JH Lillevik
Hva er bakgrunnen for den økte etterspørselen for Rolex-klokker i den siste tiden?
– De siste fem-seks årene har det generelt sett vært svært stor økning av klokkeinteresserte i Norge, men vi har aldri opplevd så mye pågang som i perioden fra mars 2020 og frem til nå. Hva som er den konkrete årsaken til eksplosjonen fra mars i fjor er derimot vanskelig å si noe om. Vi har diskutert det litt internt, og vært innom mange teorier, men vi lander vanligvis på at vi tror det har mye å gjøre med at mange sitter på hjemmekontor.
– Hvis du da har en gryende klokkeinteresse, eller en svært klokkeinteressert kollega, venn, eller lignende, blir det kanskje også litt enklere å sende av gårde en e-post eller slå på tråden til din lokale Rolex-forhandler og sjekke tilgjengeligheten.
Hva burde man se opp for?
– Hvis man skal kjøpe en klokke fra en privatperson i bruktmarkedet er det flere ting man må tenke på. Først og fremst må man forsikre seg om at klokken er ekte. Vi opplever stadig vekk å få inn falske klokker, eller klonede klokker, som er så nært en tro kopi som man kommer.
– Vi anbefaler derfor at man tar alltid møter selger hos den lokale Rolex-forhandleren for å sjekke ektheten av klokken. Hvis du skal kjøpe en klokke som originalt er kjøpt i utlandet burde du også forsikre deg om at du får med tolldeklarasjonspapirene. Er ikke disse i orden vil du støte på problemer hvis du skal forsikre klokken din hos et forsikringsselskap. Handler man direkte fra en autorisert Rolex forhandler, som også selger brukte klokker, kan du være helt sikker på at klokken du kjøper er ekte.

Foto: Askeland Ur
og Diamanter
Hvordan forklarer man den økte interessen for Rolex-klokker?
– Mye av grunnen til dette kan være at kundene våre får mer informasjon rundt historien til produktet som tidligere ikke har vært tilgjengelig. Dette øker interessen for Rolex sin arv gjennom det siste århundre – produsenten har en svært interessant historie.
– Jeg tror mange søker etter noe varig – noe som går i arv og som de kan ta vare på gjennom et helt liv. Perfeksjon og nydelig detaljstyrt arbeid tror jeg også mange er opptatt av i dag. Det er varig design som aldri går ut av mote.
Hvor er det dere merker mest etterspørsel?
– Vi ser en økende interesse for alle modeller fra Rolex. Fra at det var 3-4 modeller som var vanskelige å få tak i, til nå at nesten hele kolleksjonen er ettertraktet og begrenset. De største ikonene som Datejust, Submariner, Daytona og GMT-Master II, ofte i stål, eller Rolesor (kombinasjon av gull og stål), er veldig populære. De siste årene har også flere modeller i gull og platina blitt svært ettertraktede.
Hva er rådet ditt til de som vil ha en Rolex?
-Jeg vil anbefale å bruke tid på å finne en modell og kombinasjon man kan trives med i lang tid. Jeg vil også anbefale å ta kontakt med en Rolex-forhandler, da det de som sitter på mest nøyaktig informasjon rundt urene og leveringssituasjonen.
Utdanning for å bli urmaker
Om du føler for å bli urmaker, så må du ta Vg1 Design, håndverk og produktutvikling eller krysse over fra Elektro, Datateknologi eller Teknologi og industrifag. Deretter tar du Vg2 Urmaker hos Kongsberg Videregående skole. Dette er nytt fra høsten 2021. Så avsluttes det med to år som lærling.
– Det har de siste årene vært mange forespørsler på hvordan bli urmaker, og som nevnt er klokkeinteressen stor i Norge. De siste årene har også flere tatt inn lærlinger og man ser alt det positive det medfører. Det er viktig for bransjen at flere tar urmakerutdannelse, slik at den faglige delen av bransjen opprettholdes, og tilsiget av dyktige urmakere øker. Ur-bransjen har mangel på dyktige urmakere og ser man bort fra korona-tiden er det mange som «jakter» faginteresserte unge dyktige urmakere, forteller Reidunn Arnevik Westgård, daglig leder for Norges Urmakerforbund.
