OSTEOPOROSE RAMMER OGSÅ YNGRE

Aina Mæhla fikk diagnosen osteoporose allerede som 34-åring, etter en rekke brudd. Kvinner kan også få osteoporose og brudd i forbindelse med svangerskap, fødsel og amming.

Tekst Gunn Iren Kleppe

Rundt 35 prosent av nordmenn beregnes å ha osteoporose (benskjørhet), ifølge Norsk Osteoporoseforbund (NOF). Sykdommen kan gi større risiko for brudd, redusert livskvalitet og økt dødelighet. Selv om det er mest vanlig hos de over 55, kan også yngre personer ha osteoporose.

Nær familie med benskjørhet, å være kvinne, uteblitt menstruasjon, tidlig overgangsalder, et kosthold med lite kalsium, lav kroppsvekt, røyking, visse medisiner (inkludert bruk av kortison/steroider) og kronisk sykdom (som mage-tarmsykdom eller høyt stoffskifte), er risikofaktorer for osteoporose og benbrudd som følge av små påkjenninger.

Som regel har man ingen symptomer inntil det skjer brudd, og da kan du allerede kan ha mistet mye benvev. En benmassemåling vil kunne gi svar, men er typisk noe du selv må be om.

Aina Mæhla (sykepleier og farmasiutdannet) er likeperson i Norsk Osteoporoseforbund:

– Jeg er likeperson fordi jeg har diagnosen, og ønsker å være tilgjengelig for andre diagnostiserte og pårørende som kan ha forskjellige spørsmål om osteoporose. Vi er i samme båt, sier hun.

Likepersoner kan ringes, møtes personlig for samtaler, og lede samtale- og aktivitetsgrupper.

Diagnose som 34-åring

Selv fikk Mæhla diagnosen i ung alder:

– Jeg var 34. Det er ikke bare gamle folk som får det, påpeker hun.

– Hvordan ble det oppdaget?

– Fordi jeg hadde hatt en del brudd i løpet av noen år. Her er det noe som ikke stemmer, tenkte hun.

Bruddene var i forbindelse med fall fra hest, derfor tenkte hun ikke over det i starten. Da hun endte opp på sykehus med ryggbrudd, ble det oppdaget da hun selv ba om testing. Ellers hadde hun ingen andre symptomer. Mæhla har heller ingen typiske risikofaktorer, som for eksempel medisiner eller mage-tarmsykdom.

– Det er uvisst hvorfor jeg har det. Men jeg har det i familien, det kan være arv, tror hun.

Behandlingen har bestått av injeksjoner med benbyggende medisin over to år, pluss kalk og D-vitaminer som hun fortsetter med utover toårsperioden. Deretter skal videre medisin vurderes.

– Jeg er på «osteopeni» nivå, det vil si mellom frisk og osteoporose. Jeg har hatt veldig god nytte av den benbyggende medisinen, forteller Mæhla.

Ting som kan forebygge og hjelpe er styrke- og balansetrening, og etter ryggbruddet benyttet hun terapibasseng til svømming.

– Etter hvert var jeg med i en ukentlig treningsgruppe som drev med lett styrketrening fra oktober 2019, men den ble det slutt på da pandemien kom i mars 2020. Veldig synd, da jeg på egenhånd er dårlig på å trene, forteller hun.

Ellers er hun forsiktig med å ikke falle når det er glatt ute, og med å løfte riktig så hun ikke får flere sammenfallsbrudd i ryggen.

Stå på og be om «second opinion»

– Hvordan er fremtidsutsiktene?

– Jeg tenker jo på det at når jeg blir såpass gammel at jeg naturlig mister benmasse, når jeg allerede har dårlig benmasse, hvordan blir det med det, svarer Mæhla.

– Hvorfor skal yngre kvinner være OBS på osteoporose?

– Det er jo for å være klar over at om man har dårlige ben, at man kan få hjelp å styrke benmassen med medisiner og trening og bygge et bedre utgangspunkt for når man blir gammel, og å unngå brudd mest mulig.

Mæhla er også medlem i en gruppe som hjelper kvinner som får brudd under eller rett etter fødsel. Her deler kvinner med svangerskapsosteoporose erfaringer, forteller sine historier, stiller spørsmål og gir hverandre råd.

Svangerskapsosteoporose er veldig lite nevnt og snakket om, ifølge Mæhla. Men hvis man får veldig vondt i ryggen under eller etter fødselen, slik at man ikke klarer å ta vare på babyen, så bør man mistenke brudd.

– Mange blir avfeid med at det er bare muskulært eller forårsaket av fødselen, forteller hun.

– Det er mange kvinner som får dårlig ben av svangerskap og amming. Det går ut over kalknivået i skjelettet.

– Hvis man har mistanke, hva kan man gjøre?

– Be om benmassemåling. I første omgang må man finne ut om man har brudd, og da få videre behandling. Jeg vil oppfordre at de står på, og å be om en «second opinion».

WordPress Ads