Tak med solcelletakstein

Går du med tanker om å pusse opp taket? Kanskje det er tegn til ødelagte stein, eller har det gått så langt at det er tegn på lekkasje? Da kan kanskje et tak med muligheten for å produsere strøm for deg være noe for deg. André Martre, solcelle-ekspert hos Skarpnes, kommer med tips og hvordan man går frem.

Tekst JH Lillevik

– Det første man burde tenke på er å bruke fagfolk som vet hva de gjør. Taket er husets 5. fasade og skal legges riktig for å holde tett samtidig skal taket ligge lenge. Det finnes mange forskjellige taktekkinger, og man må da også stille seg visse spørsmål. Hva er f.eks. garantien for de forskjellige produktene?

– Skarpnes har en systemgaranti som gir huseier trygghet etter de 5 årene som gis av utførende (inntil 30 år).   https://www.skarpnes.com/systemgaranti/ Dette er en løsning stadig flere borettslag velger.

Mulighetene man har

Om man skal legge om til solcelletakstein, hva slags alternativ har man? Det er nok mye man kan tenke på når et slikt prosjekt starter opp.

– Foreløpig er det bare Skarpnes flat med solceller i sort utførelse som er tilgjengelig. Hva skal strømmen brukes til, systemet må være koblet til et strømskap, skal det være flere separate anlegg, eller et som går på felles måler? Hvordan er strømmen lagt opp i borettslaget? Dette er alle ting som både boligeiere og borettslag må tenke på, forklarer Martre.

Bør bruke samme type takstein

Hvorfor er det viktig at man bruker samme form av stein som solcellesteinene, bortsett fra estetiske grunner?

– Dersom du legger taket med forskjellige typer takstein, blir det litt som å legge puslespill med brikker som ikke passer sammen. Taket vil ikke bli tett uten større modifiseringer i overganger, flate takstein har egne tilpassede mønestein, og vil ikke passe overens med f.eks. dobbelkrum.

– Skal Skarpnes flat med solceller benyttes, har denne steinen en legganvisning og et par punkter som skal følges. 36×48 sløyfer og lekter med god lufting, lekteavstand fra 350mm-370mm for at ikke panelene overlapper hverandre og begrenser produksjon av strøm, krysslufting i møne og ventilasjonslist ved takfot.

Prosessen

Når man først går i gang med å bytte ut taket, så gjør Martre klart hvordan du skal gå frem, enten det er som boligeier eller som en del av et borettslag.

– Vi ser jo gjerne at de tar kontakt med oss eller en av de forhandlerne som vi har rundt omkring i Norge, slik at de kan få en skikkelig innsikt i hva som skal til. Dette er jo heller ikke en type tak som man kan legge uten noen ekspertise om hvordan nettopp dette systemet fungerer. Det er derfor vi også vil at kunder skal gå via oss eller forhandlere, forklarer Martre.

– Vi har også prosjekter pågående som vi gjerne viser til kunder som er interessert. Det er spesielt viktig for meg at denne informasjonen spres.

Til slutt forklarer Martre hvorfor det ikke holder å bare bytte ut et par stein på taket.

– Du må nesten regne med å bytte ut alle taksteinene om du først skal legge solstein. Det er en fordel siden du får den samme garantien på alle deler av taket. Vi tilbyr komplett pakke, og vi kan også være behjelpelige med snekker og elektriker der dette lar seg gjøre, avslutter solcelle-eksperten André Martre.

WordPress Ads