Viktig å velge riktig produkt for tørre øyne

Såre, trøtte og tørre øyne er en vanlig grunn til å søke hjelp hos øyelege og optiker. Smørende øyedråper hjelper mange, men velg riktig produkt!

Tekst Gunn Iren Kleppe

Tørre øyne kan ha forskjellige årsaker og kan medføre alt fra lette og forbigående til alvorlige og kroniske plager. Stadig flere opplever kløe, svie, øyne som brenner og renner eller har en generell følelse av rusk i øyet.

Det finnes forskjellige produkter til ulike typer symptomer og det er viktig å velge riktig produkt for å bedre å kunne lindre de plagene man har, understreker Bente Kofstad fra Medilens Nordic.

Mange faktorer kan gi tørre øyne eller forsterke problemet. Yrkesgrupper som jobber inne i aircondition er spesielt utsatt, og mye skjermbruk øker ofte plagene. Da bør man ta hyppige pauser og variere arbeidsdagen.

Tørre øyne er kontaktlinsebrukeres største utfordring. I dag har vi linser som presterer veldig bra med hensyn til å levere nok oksygen til øyet. Utfordringen kan være den subjektive komforten med linsene etter noen timers bruk, sier Kofstad, som selv er optiker og kontaktlinse-tilpasser.

Med økende alder får mange plager med tørre øyne. Kvinner i overgangsalderen er spesielt utsatt, men det kan også skyldes en rekke sykdommer ettersom man blir eldre. For eksempel kan kronisk sykdom, som diabetes, auto-immune sykdommer og Parkinsons, gi tørre øyne.

Medisiner kan trigge

I tillegg har svært mange medisiner tørre øyne som bivirkning. Det gjelder mange vanlige medisiner for hjerte-/karsykdom, antihistaminer og medisiner mot kviser. Tørre øyne etter øyekirurgi er også svært vanlig. Allergikere kan også være utsatt, spesielt om de gnir seg mye i øynene.

I dag er fagmiljøet opptatt av at konserveringsmidler i øyedråper kan være en trigger for tørre øyne. Det kan holde en negativ sirkel i gang. De produktene vi jobber med i Medilens er på pumpeflaske som er et lukket system. Vi oppnår derfor seks måneders holdbarhet etter åpning, helt uten konserveringsmidler, forklarer Kofstad.

Tørre øyne kan være forbigående eller kronisk. Det finnes også ulike alvorlighetsgrader. Sporadiske eller moderate plager kan oppstå etter skjermbruk eller på slutten av dagen. En annen gruppe er voksne med mer langvarige problemer som føler seg konstant tørr på øynene. Tørre øyne kan også gi alvorlige, konstante plager med sammensatte, inflammatoriske symptomer.

Det å ha kunnskap til å gradere plagene er veldig viktig for de som skal anbefale produkter, understreker hun.

Ond sirkel

Tørre øyne kan skyldes ubalanse i tåreproduksjonen, eller forhold knyttet til produksjonen av fett i tårefilmen. Ved ubalanse i tårefilmen, får man symptomer som kløe og svie og/eller øyne som renner og brenner. Det blir ofte en ond sirkel med stadig økende ustabilitet, inntil prosessen brytes med lindrende øyedråper som stabiliserer tårefilmen og smører øyets overflate. Det finnes øyedråper med ulik viskositet, som binder vann og bidrar til å gjenoppbygge tårefilmen.

I Medilens jobber vi med en familie av produkter, hvor du finner lindrende øyedråper til alle varianter av tørre øyne. Hyaluronsyre er et stoff som finnes naturlig i kroppen og som finnes i moderne øyedråper på grunn av en svært god evne til å binde vann. Et av de nyeste produktene på markedet er HYLO DUAL Intense, en moderne dråpe som også inneholder ektoin, et tilleggsstoff som bidrar til å lindre inflammatoriske symptomer. Denne dråpen passer for deg som har sammensatte og kroniske plager med store symptomer, forteller Kofstad.

Det finnes også lindrende øyemasker, som for eksempel Thera Pearl. Masken kan kjøles i fryseren og brukes kald for å lindre såre, hovne øyne og slitne øyne. Ved behandling av lipidproblemer i tårefilmen brukes masken varm.

Hvis plagene oppleves som alvorlige og vedvarer, så vil jeg alltid anbefale en faglig vurdering hos optiker eller øyelege. Det er uansett viktig å benytte seg av kunnskapen som finnes, både hos lege, optiker og på apotek når en skal velge riktig produkt for øynene sine, avslutter hun.

Bente Kofstad – Medilens Nordic. Foto- Medilens Nordic AB.

WordPress Ads