Hvordan behandler du tørre øyne

Trøtte, såre og tørre øyne er en vanlig grunn til å kontakte
øyelegen eller optiker for hjelp. Da kan smørende øyedråper
være noe som hjelper, men det er utrolig viktig å velge rett
produkt.

FOTO Istockphoto

TEKST Gunn Iren Kleppe

Tørre øyne kan ha en rekke forskjellige årsaker og kan medføre alt fra lette og forbigående, til alvorlige og kroniske plager. Stadig flere kan oppleve kløe, svie, øyne som brenner og renner eller har en generell følelse av rusk i øyet. Det finnes produkter til ulike typer symptomer og det er viktig å velge riktig produkt for å bedre å kunne lindre de plagene man har, understreker Bente Kofstad fra Medilens Nordic.

Mange faktorer

Det finnes mange grunner for hvorfor personer kan begynne å få tørre øyne eller forsterke et problem med tørre øyne. Yrkesgrupper som jobber innendørs kan plages av airconditioning og mye skjermbruk.
Dette kan øke plagene og det oppfordres derfor til å ta hyppige pauser.

Tørre øyne er kontaktlinsebrukeres største utfordring. I dag har vi linser som presterer veldig bra med hensyn til å levere nok oksygen til øyet.

Utfordringen kan være den subjektive komforten med linsene etter
noen timers bruk, sier Kofstad, som selv er optiker og kontaktlinse-tilpasser.

Alder i seg selv kan være en grunn til at mange får plager med tørre øyne. Kvinner i overgangsalderen er utsatt på grunn av fallet i testosteronnivå, men økende øyetørrhet skyldes også at forekomsten av en del sykdommer også øker når vi blir eldre. Tørre øyne opptrer ofte som en del av kronisk sykdom.

Dette er for eksempel tilfellet ved autoimmune sykdommer og
Parkinsons.

I dag er fagmiljøet opptatt av at konserveringsmidler i øyedråper kan være en trigger for tørre øyne.
Det kan holde en negativ sirkel i gang. De produktene vi jobber med i Medilens er på pumpeflaske som er et lukket system. Vi oppnår derfor seks måneders holdbarhet etter åpning, helt uten konserveringsmidler, forklarer hun.

Få hjelp til å velge rett

Sporadiske eller moderate plager oppstår i visse situasjoner som for eksempel etter skjermbruk eller på slutten av dagen. En annen gruppe er voksne med mer langvarige problemer som føler seg konstant tørr på øynene. Sist, men ikke minst, kan tørre øyne gi alvorlige, konstante plager og med sammensatte, inflammatoriske symptomer.

Det å ha kunnskap til å gradere plagene er veldig viktig for de som skal anbefale produkter, understreker Kofstad.

I Medilens jobber vi med en familie av produkter, hvor du finner lindrende øyedråper til alle varianter av tørre øyne. Hyaluronsyre er et stoff som finnes naturlig i kroppen og som finnes i moderne øyedråper på grunn av en svært god evne til å binde vann. Et av de nyeste produktene på markedet er HYLO DUAL Intense, en moderne dråpe som også inneholder ektoin, et tilleggsstoff som bidrar til å lindre inflammatoriske symptomer.

Denne dråpen passer for deg som har sammensatte og kroniske plager med store symptomer, forteller Kofstad.

Når man skal lindre øyeplager er det også verdt å nevne øyemasker som Thera Pearl. Masken kan kjøles i fryseren og brukes kald for å lindre såre, hovne og slitne øyne, for eksempel etter lang dag på jobb.
Ved behov for behandling av lipidproblemer i tårefilmen bruker man masken varm.
Hvis plagene oppleves som alvorlige og vedvarer, så vil jeg alltid anbefale en faglig vurdering hos optiker eller øyelege.

Det er viktig å benytte seg av kunnskapen som finnes, både hos lege, optiker og på apotek når en skal velge riktig produkt for øynene sine.

Bente Kofstad fra Medilens Nordic
WordPress Ads