STOR REISELYST ETTER PANDEMIEN

Elvecruise, temareiser og reiser med privattog blir stadig mer populært, og mulighetene er mange både i Europa og resten av verden.

TEKST Gunn Iren Kleppe

Det er en voldsom stor reiselyst nå i bakkant av pandemien, forteller Svein Erik Søgård, daglig leder hos Vista Travel AS.

Vista Travel, som henvender seg mot et voksent publikum, tilbyr blant annet både elvecruise, tema/rundreiser og reiser med privattog. Spesielt elvecruise er i vinden og blir fort utsolgt, og det er all inclusive som er mest populært.

Til forskjell fra vanlige cruiseskip med tusenvis av passasjerer, tar de aller største elvecruiseskipene bare rundt 180.

Et elvecruise tar deg gjennom land og gjennom byer og steder. Det gir en helt annen opplevelse, påpeker han.

Elvecruise er både innholdsrikt og avslappende, og med fullpensjon er all mat om bord inkludert. Du pakker ut én gang og så følger hotellet med deg på reisen. Og mulighetene er mange: europeiske elver, Nilen eller Mekong. De mest populære er Rhinen, Mosel og Donau men også Duro og Mekong er veldig populære.

Rhinen er i særklasse det mest populære, og det er jo fordi du har Rhindalen som er så fantastisk flott med disse gamle borgene og slottene som ligger langsmed. Og du har vinmarkene. Det samme har du i Mosel, og det er et utrolig pittoresk område hvor det skjer mye på korte strekninger, sier Søgård.

Romantisches Rhein. Det er jo det det er. Og så er det veldig mye god vin, da, legger han til.

Sykkelcruise på Rhinen, Mosel eller Donau har også blitt veldig populært. Her kan du sykle hyggelige dagsetapper langs elven på vanlig eller elsykkel, og så følger hotellet etter deg.

Elvecruise på Nilen gir en helt annen opplevelse, fortsetter Søgård, med et mangfold av inntrykk, opplevelser og gamle kulturskatter.

Reiseleder med

Det som er felles for alle reisene våre, det er at det er med dyktige reiseledere, forteller Søgård, noe som gjør opplevelsen mer innholdsrik og gir bedre utbytte av reisen.

Man skal ikke være til hinder for gjennomføring av reisen for andre gjester. Så man bør være i god fysisk form før man reiser på både temareiser og elvecruise, understreker han, og elvecruiseskip er dessverre ikke tilrettelagt for handikappende.

Noen av elvecrusiseskipene har heis, men det vil alltid være en del trappetrinn. Og på utflukter kan det være mye brostein, minner han om.

Man må også kunne håndtere sin egen bagasje. Et alternativ er å ha med seg assistanse eller familie som kan hjelpe.

Temareiser

Temareiser er også veldig populære, og det er mange spennende destinasjoner å velge mellom. Reisene er innholdsrike og ofte basert på kultur, historie, musikk eller mat og vin, hvor det følger med en kunnskapsrik reiseleder.

Portugal er veldig i vinden for tiden, forteller Søgård, men Essensen av Andalusia i Spania er også veldig populær.

Andre populære reiser er en rundreise i Vitenam, Silkeveien i Usbekistan, og Sør Afrika i kombinasjon med Rovos Rail, et av verdens mest luksuriøse tog.

Privattog

Med privattog kan du virkelig nyte selve reiseopplevelsen. Du kan velge mellom luksustog eller enklere tog med god komfort. Toget er ditt hotell som tar deg med til stadig nye destinasjoner, og helpensjon er ofte inkludert. På utvalgte fellesreiser er det med norsk reiseleder.

Denne typen reiser øker også i popularitet, spesielt Orientekspressen. Men også de spanske togene, El Andalus og El Transcantabrico Gran Lujo, er populære. Det samme er rundturene med Rovos Rail i Sør Afrika.

I år lanseres dessuten nyheten Le Grand Tour, en storslagen rundreise i Frankrike. Vista Travel er eneste norske reisearrangaør med dette tilbudet. Toget er nytt men bygget i ekte La Belle Époque stil. Det tar kun 36 passasjerer og skal ha sin jomfrureise nå i oktober. Bak menyen står en trestjernes Michelinkokk.

Det koster jo litt penger, påpeker Søgård, men det er allerede utsolgt i år og de venter nå på at 2024-avgangene skal settes opp.

Hvis du skal ha noen av disse togreisene må du være over ett år ute i forkant, anbefaler han, og det begynner allerede å bli ganske solgt ut for neste år.

Orientekspressen er mest utsolgt i år, men man kan være heldig om noen kansellerer.

Dette er et produkt som bare er mer og mer populært, sier Søgård om luksustogene, og lover stadig flere tilbud.

 

 

 

 

– Foto – Svein Erik Søgård – Daglig leder Vista travel.

www.vistatravel.no

WordPress Ads